Підписатися на новини

/   Прес-Центр  /   Новини

19.07.2019До уваги ЗМІ

Група DCH вважає за доцільне додатково проінформувати громадськість і правоохоронні органи України про реальні причини підвищеної громадської активності народного депутата Дмитра Святаша та підконтрольної йому, як нам відомо, групи АІС. Підкреслимо, що зазначена діяльність має яскраво виражений маніпулятивний характер, а риторика рясніє наклепницькими твердженнями.

Нагадаємо, що DCH є добросовісним набувачем пакету боргових зобов'язань підприємств групи АІС і бенефіціарів власників цієї групи Дмитра Святаша та Василя Полякова перед АТ «УкрСиббанк». Загальна сума боргів становить близько $ 100 млн. Історія їх існування налічує вже понад 10 років, протягом яких кредитори безуспішно домагаються відновлення справедливості. А Дмитро Святаш (народний депутат України) і Василь Поляков (екс-народний депутат України), будучи поручителями своїх підприємств - тобто солідарними боржниками, користуються недосконалістю чинного законодавства і депутатською недоторканністю для ухилення від повернення заборгованості.

Група DCH неодноразово надавала вичерпну інформацію про обставини виникнення заборгованості, переговорному процесу з бенефіціарами АІС, протиправного захисту ними особистих інтересів під прикриттям депутатських мандатів. Зокрема, DCH в особі ТОВ «Українська металургійна компанія» (УМК) подала в Державне бюро розслідувань заяву про вчинені Святашем кримінальні правопорушення. Необхідність такого звернення зумовлена ​​тим, що він, користуючись своїм статусом, чинить тиск на суд і правоохоронців, в той час як ведеться розслідування у справі заволодіння групою АІС коштами кредитора шахрайським шляхом (№ 12013110000001043 від 16.10.2013 р). Заява DCH містить прохання провести належну перевірку зазначених у заяві обставин на наявність в діях Дмитра Святаша ознак злочинів, передбачених ст. 343 КК України «Втручання в діяльність працівника правоохоронного органу, судового експерта, працівника державної виконавчої служби, приватного виконавця», ст. 364 КК України «Зловживання владою або службовим становищем». У разі підтвердження відповідних фактів DCH просить правоохоронців ініціювати перед Верховною Радою України питання про зняття депутатської недоторканності та надання згоди на притягнення Дмитра Святаша до кримінальної відповідальності. Крім цього, на днях Печерський районний суд м. Києва відправив двох топ-менеджерів АІС (Пугача Олександра і Яременко Олександра) під цілодобовий домашній арешт в рамках вищезазначеного кримінального виробництва за фактами заволодіння кредитними коштами АТ "УкрСиббанк".

Юристи DCH розглядали можливість подачі позовів щодо захисту честі, гідності та ділової репутації у зв'язку з висловлюваннями Дмитра Святаша та представників групи АІС. Однак, з огляду на сумнівні судові перспективи таких розглядів в українських реаліях, ми вважаємо за краще зосередити зусилля на тому, щоб домогтися погашення багатомільйонних боргів підприємств АІС і їх бенефіціарів, тим самим захистивши свої законні права як кредитора.

Публічні ж нападки Дмитра Святаша та групи АІС на адресу DCH не мають під собою ніякої об'єктивної підстави, як вже неодноразово підкреслювалося. Вони можуть бути розцінені лише як спроби очевидних бенефіціарів цієї бізнес-структури ухилитися від виконання своїх боргових зобов'язань.

У той час, з точки зору здорового глузду, Дмитру Святашу як особі, обтяженої заборгованістю колосального розміру, слід було б зосередитися на пошуку способів її погашення і / або погодження алгоритму реструктуризації, відмовившись від спроб протидії правоохоронним органам і маніпулятивних політичних технологій.