Підписатися на новини

/   Прес-Центр  /   Новини

12.06.2019Відлуння UEFA.EURO-2012: у Харкові увічнять пам'ять про доленосний для міста турнір

У червні 2019 року виповниться 7 років з часу проведення Євро-2012, що донині є наймасштабнішою спортивною міжнародною подією, яку приймали українські міста. Група DCH Олександра Ярославського офіційно повідомляє про рішення створити в Харкові – одному з міст, що приймали європейську футбольну першість у 2012 р. – музей турніру, щоб увічнити пам'ять про цю доленосну для регіону подію.

Як відомо, 31 матч чемпіонату Європи з футболу 2012 року за рішенням його організатора УЄФА (Спілки європейських футбольних асоціацій) проводився в Україні та Польщі. Харків спочатку мав резервний статус. Однак враховуючи прогрес у розвитку муніципальної спортивної та транспортної інфраструктури, Виконком УЄФА вибрав його містом, що прийматиме Євро-2012. Ключові інфраструктурні об'єкти турніру: стадіон, аеропорт, тренувальний табір тощо – споруджувалися за рахунок приватних інвестицій групи DCH, загальна сума яких перевищила $ 300 млн. Її власник і президент Олександр Ярославський став не тільки генеральним інвестором Євро-2012 у Харкові, але й офіційним координатором процесу підготовки до матчів європейської першості.

DCH планує створити музей Євро-2012 на базі побудованих під час підготовки до цього турніру Міжнародного аеропорту «Харків» і готелю Kharkiv Palace 5*, у якому в дні матчів розміщувався тимчасовий регіональний штаб УЄФА. В експозиції будуть представлені як артефакти, пов'язані з турніром (документальні фото- та відеоматеріали, пам'ятні речі тощо), так й інтерактивні рішення на основі технологій доповненої та віртуальної реальності. Прогнозний обсяг необхідних інвестицій становитиме приблизно $ 1,5 млн.

Олександр Ярославський розповів: «Ідея музею виникла, коли ми з командою колег, що займалися проектами Євро-2012, згадували ті часи. І дійшли спільного висновку – турнір змінив долю міста. Завдяки тому, що УЄФА подарувала Харкову щастя долучитися до європейської спортивної події вищого рівня, багато харків'ян побачили нові можливості, місто почало змінюватися. Якщо є гарний аеропорт, можливість комфортно кудись полетіти, подивитися світ, є стадіон, є упоряджені ділянки, за зразком яких облагороджуються інші території, хочеться жити, творити та розвиватися. Мало хто думає про спортивні змагання з погляду їхнього впливу на економіку міст, що їх приймають, і якість життя городян, але в Харкові саме так відбулося – це очевидно. Тому ми вирішили дати харків'янам можливість згадати та відчути неймовірну атмосферу Євро-2012 завдяки спеціальному музею. Нехай у місті буде багато таких прекрасних подій, а пам'ять про першу має жити у віках».

В УЄФА високо оцінили ініціативу DCH. Мартін Каллен, операційний директор Євро-2012, а нині виконавчий директор UEFA Events SA, заявив: «Харків в історії чемпіонату Європи з футболу 2012 року запам’ятався як винятково дисципліноване місто, що приймало турнір. Більше того, це унікальний кейс, який мав єдиний центр управління будівництвом інфраструктури та у який були вкладені такі величезні приватні інвестиції. Для нас ініціатива DCH вельми цікава, ми віримо в її успіх. Ідея проекту сфокусована на маловідомому соціальному боці спортивних змагань – їхньому впливі на розвиток міст, що приймають турнір. Сподіваємося, що збірні матчів Євро-2012 у Харкові – Данії, Німеччини, Нідерландів, Португалії – допоможуть майбутньому музею, надавши експонати, а сам музей довго радуватиме жителів і гостей Харкова».

Відкриття музейних експозицій Євро-2012 у Харкові заплановано на 5 грудня 2019 р. Саме в цей день 10 років тому відбулося урочисте відкриття стадіону «Металіст» – першого з об'єктів турніру, завдяки якому харків'яни отримали підтвердження реальності планів проведення чемпіонату Європи з футболу 2012 року в їхньому місті.

Для довідки:
DCH – одна з найбільших українських багатопрофільних корпорацій, чия історія нараховує більше ніж 20 років. Ключові напрямки діяльності DCН зараз – фінанси, промисловість, видобуток корисних копалин, транспорт, девелопмент, виробництво будматеріалів, готельний бізнес тощо. Серед українських активів DCH: Дніпровський металургійний завод (ДМЗ), страхова компанія «ІНГО Україна», Міжнародний аеропорт «Харків», УГДК, готель Kharkiv Palace Hotel 5*, мережа ТРЦ «Караван Megastore», Харківський тракторний завод, рудник «Суха Балка», регбійний клуб «Олімп», ЖК «Воздвиженка» у Києві та ін.

Засновник, власник і президент DCH Олександр Ярославський – один із найвідоміших вітчизняних бізнесменів, промисловець, меценат, громадський діяч, генеральний інвестор підготовки Харкова до Євро-2012 (більш як $ 300 млн інвестицій в об'єкти Євро-2012) і економіки Харківського регіону (більш як $ 1 млрд інвестицій). Завдяки його зусиллям у Харкові з'явилися новий стадіон і аеропорт, перший luxury-готель та інші елементи необхідної інфраструктури. За внесок у підготовку турніру Євро-2012 Олександр Ярославський одержав почесну нагороду УЄФА. Олександр Ярославський також захоплюється регбі, спонсорує і є президентом РК «Олімп» (Харків) протягом усієї історії клубу. Гравці цього найтитулованішого українського регбійного клубу становлять основу національної збірної, а головний тренер «Олімпу» є головою її тренерського штабу.